Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Love affair




Δημιουργήστε τη δική σας συλλογή από φυσικά προϊόντα μπάνιου και περιποίησης σώματος.

Basic tips
Αν είστε αρχάριοι στην παρασκευή καλλυντικών προϊόντων, καλό είναι να ξεκινήσετε με 2-3 βασικά προϊόντα και να χρησιμοποιήσετε μόνο 2-3 αρώματα για αρχή. Μετά τις πρώτες δοκιμές κι αφού βρείτε τα αγαπημένα σας, κάντε μία πιο επισταμένη έρευνα αγοράς, για τα υλικά και τις τιμές που θέλετε.

Στις συνταγές που παρουσιάζονται εδώ χρησιμοποιούνται μόνο 2 αρώματα –τριαντάφυλλο και βανίλια. Ωστόσο, εσείς μπορείτε να το προσαρμόσετε χρησιμοποιώντας τα αιθέρια έλαια που προτιμάτε στις κατάλληλες ποσότητες. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκε κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής για να δοθεί ροζ απόχρωση στα προϊόντα με τριαντάφυλλο. Εσείς μπορείτε να τα αφήσετε στη φυσική τους απόχρωση ή να χρησιμοποιήσετε άλλο χρώμα.

Κρέμα χεριών και σώματος

Υλικά (για περίπου 700 ml κρέμας): 250 ml αμυγδαλέλαιο, 120 ml λάδι αβοκάντο, 90 γρ. αγνό μελισσοκέρι, 180 ml μεταλλικό νερό, 5 ml αιθέριο έλαιο της επιλογής σας, προαιρετικά 1-2 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής

Λιώνετε το μελισσοκέρι με τα λάδια σε χαμηλή φωτιά και μπεν-μαρί, ανακατεύοντας ώσπου να λιώσει εντελώς το κερί. Ζεσταίνετε το νερό και το προσθέτετε προσεκτικά στο μείγμα των λαδιών. Αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς ώσπου το μείγμα να γίνει κρεμώδες και η θερμοκρασία να φτάσει περίπου τους 37 βαθμούς. Τότε ρίχνετε το αιθέριο έλαιο και αν θέλετε το χρώμα και συνεχίζετε να ανακατεύετε, ώσπου η κρέμα να κρυώσει εντελώς (διαφορετικά το νερό και τα λάδια θα διαχωριστούν. Σε αυτήν την περίπτωση ζεσταίνετε ξανά σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύετε πάλι ώσπου να κρυώσει).

Κόκκοι αφρόλουτρου

Υλικά (για περίπου 1 κ. κόκκους): 500 γρ. μαγειρική σόδα, 250 γρ. κιτρικό οξύ, 250 γρ. κορνφλάουρ, 5 ml αιθέριο έλαιο, προαιρετικά 1-2 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής και αποξηραμένα λουλούδια, νερό αμαμελίδας

Βάζετε τα στερεά υλικά σε μεγάλο μπολ και τα αναμειγνύετε καλά. Αν έχετε, προσθέτετε τα αποξηραμένα λουλούδια. Προσθέτετε το αιθέριο έλαιο και το χρώμα (αν έχετε) και, φορώντας γάντια, ανακατεύετε το μείγμα. Βάζετε την αμαμελίδα σε δοχείο σπρέι και ψεκάζετε ελαφρώς το μείγμα. Ανακατεύετε με τα δάχτυλα, ώσπου το μείγμα να μοιάζει με νωπή άμμο. Έπειτα ξαναψεκάζετε με αμαμελίδα και ανακατεύετε, ώσπου να έχετε κόκκους σε μέγεθος μικρού κέρματος. Απλώνετε τους κόκκους σε λαδόκολλα στρωμένη με κηρόχαρτο και τους ξεραίνετε στον φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Μετά από περίπου 20 λεπτά πρέπει να είναι αρκετά σκληροί και έτοιμοι να τους φυλάξετε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

Λάδι για μασάζ

Ένα εξαιρετικά εύκολο αρωματικό λάδι, ιδανικό για μασάζ ή απλή ενυδάτωση. Ρίχνετε σε δοχείο (κατά προτίμηση γυάλινο) 100 ml αμυγδαλέλαιο, προσθέτετε 6-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο και ανακινείτε καλά.

Αρωματικό μπάνιου

Είναι η πιο εύκολη συνταγή από όλες και μπορείτε να την χρησιμοποιείτε για όμορφη ατμόσφαιρα στο μπάνιο, αλλά και οποιονδήποτε άλλο χώρο θέλετε. Σε δοχείο σπρέι βάζετε 250 ml αποσταγμένο νερό, προσθέτετε 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο και ανακινείτε καλά.
Χειροποίητο σαπούνι (παραδοσιακή μέθοδος)

Υλικά (για 2 μεγάλες πλάκες): 350 γρ. λάδι καρύδας και 250 γρ. φοινικέλαιο σε στερεά μορφή, 28 γρ. βούτυρο κακάο, 350 γρ. φυτικό λάδι, 50 γρ. λάδι νυχτολούλουδου, 151 γρ. καυστική σόδα, 367 γρ. μεταλλικό νερό, 15 ml αιθέριο έλαιο, προαιρετικά χρώμα ζαχαροπλαστικής, στερεά υλικά της επιλογής σας (π.χ. πέταλα λουλουδιών, κόκκοι καφέ κ.άλ.), λάδι ηλιοτρόπιου
1. Αλείφετε το εσωτερικό 2 πλαστικών δοχείων με λίγο λάδι ηλιοτρόπιου και τα στρώνετε με κηρόχαρτο.
2. Ζυγίζετε το λάδι καρύδας, το φοινικέλαιο και το βούτυρο κακάο και τα βάζετε σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Προσθέτετε το φυτικό λάδι και το λάδι νυχτολούλουδου και ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με μεταλλική κουτάλα, ώσπου όλα να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν. Αποσύρετε από τη φωτιά.
3. Δουλεύοντας σε χώρο που αερίζεται καλά και φορώντας ποδιά, γάντια, προστατευτικά γυαλιά και ιδανικά και μάσκα, υπολογίζετε την καυστική σόδα σε γυάλινο μπολ. Ρίχνετε το νερό σε πυρίμαχο γυάλινο σκεύος και προσθέτετε εκεί την καυστική σόδα, προσέχοντας μην καείτε. Χρησιμοποιείτε 2 θερμόμετρα για να μετρήσετε τη θερμοκρασία του μείγματος των λαδιών και του διαλύματος της σόδας και όταν και τα δύο φτάσουν τους 49 βαθμούς ρίχνετε το διάλυμα στα λάδια. Ανακατεύετε ώσπου το μείγμα να αρχίζει να πήζει. Είναι έτοιμο όταν αφαιρέσετε μια κουταλιά και μείνει ίχνος στο μείγμα (δεν απλώσει). Αυτή η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί από 15 λεπτά έως 1 ώρα.
4. Προσθέτετε το αιθέριο έλαιο και άλλα στοιχεία της επιλογής σας (πέταλα, χρώμα κ.λπ.) και ανακατεύετε.
5. Μοιράζετε το μείγμα σε καλούπια ή δοχεία στρωμένα με χονδρό χαρτόνι και αφήνετε να στερεοποιηθεί για 24 ώρες σε ξηρό και ζεστό μέρος.
6. Μόλις το μείγμα είναι στερεό, μπορείτε να το βγάλετε και να το κόψετε προσεκτικά σε μπάρες, με ένα κοφτερό μαχαίρι. Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεταλλικά κουπ-πατ για να κάνετε σχέδια. Τυλίγετε κάθε σαπουνάκι σε λαδόκολλα και το αφήνετε να στεγνώσει εντελώς για 4 εβδομάδες, γυρίζοντάς το κάθε τόσο.

Σαπούνι γλυκερίνης

Υλικά (για 4-6 μικρά σαπούνια): 500 γρ. γλυκερίνη, 5 ml αιθέριο έλαιο, στερεά συστατικά (όπως πέταλα ή σπόρους βανίλιας), προαιρετικά 1-2 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής

Λιώνετε τη γλυκερίνη σε μπεν-μαρί ή φούρνο μικροκυμάτων, προσέχοντας μην υπερθερμανθεί. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το αιθέριο έλαιο, το χρώμα και τα στερεά υλικά της επιλογής σας. Ανακατεύετε καλά και μοιράζετε το μείγμα σε καλούπια. Αφήνετε για 12 ώρες να στερεοποιηθούν τα σαπουνάκια.

(Πηγή: www.etsiapla.gr)

1 σχόλιο: