Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Συνεταιρισμός Αρωματικών Φυτών Βοϊου Κοζάνης




Το 2004 στο πλαίσιο της προώθησης της καλλιέργειας των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στο Ν. Κοζάνης, ξεκίνησε η πρώτη προσπάθεια καλλιέργειας των ρόδων από μια ομάδα παραγωγών του Βοΐου.

Τα πρώτα φυτά που φυτεύτηκαν το 2004 εισήχθησαν από τη Βουλγαρία. Το 2006 συγκομίσθηκε η πρώτη σοδειά και το 2009 έγινε για πρώτη φορά απόσταξη σε εμπορική κλίμακα με αποστακτήρα υψηλής τεχνολογίας.

Προϊόντα του συνεταιρισμού από τα ρόδα, μέχρι στιγμής, είναι το ροδέλαιο, το ροδόνερο και το γλυκό του κουταλιού.

Ο συνεταιρισμός σήμερα απαριθμεί 15 μέλη ενώ η καλλιέργεια των ρόδων επεκτείνεται πλέον σε όλο το Ν. Κοζάνης σε μια έκταση 100 στρεμμάτων περίπου, (τα περισσότερα στην περιοχή του Βοΐου).

Στόχοι του συνεταιρισμού για την επόμενη πενταετία είναι η επέκταση της ροδοκαλλιέργειας σε έκταση άνω των τριών χιλιάδων στρεμμάτων, αλλά και άλλων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών σε ολόκληρο το Ν. Κοζάνης.


ΤΟ ΡΟΔΟΝΕΡΟ

Το ροδόνερο Κοζάνης είναι 100% φυσικό προϊόν. Είναι το μοναδικό ελληνικό ροδόνερο που παράγεται μετά από διπλή απόσταξη φρεσκοκομμένων ρόδων στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις απόσταξης του Συνεταιρισμού στην Ι.Μ. Αγίου Αθανασίου στην Εράτυρα Κοζάνης. Βασικό του συστατικό είναι το ροδέλαιο και άλλες χαρακτηριστικές αρωματικές ουσίες. Δρα ευεργετικά στην επιδερμίδα τόσο για τον καθαρισμό όσο και για μετά το ξύρισμα. Το ροδόνερο χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό στην αρωματοποιία και τη βιομηχανία καλλυντικών. Χρησιμοποιείται ευρύτατα και στην αρτοζαχαροπλαστική όπου είναι βασικό συστατικό σε όλα τα σιροπιαστά γλυκά, τους κουραμπιέδες, διάφορες κρέμες, ενώ συνδυάζεται άριστα με τη μαύρη σοκολάτα.

ΤΟ ΡΟΔΕΛΑΙΟ 1%

Το Ροδέλαιο Κοζάνης 1% συνδυάζει τις πολύτιμες ιδιότητες του ροδελαίου με τις μαλακτικές και θρεπτικές ιδιοτητες του αμυγδαλέλαιου. Ενυδατώνει, απαλύνει και τονώνει την επιδερμίδα. Το ροδέλαιο έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, καταπολεμά τις ευρυαγγείες, θεωρείται αντικαταθλιπτικό και χαλαρωτικό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα νέα και τα προϊόντα του Συνεταιρισμού, θα βρείτε στην επίσημη σελίδα τους www.kozaniroses.gr

3 σχόλια:

  1. λουλουδένια η Δευτέρα!
    καλή εβδομάδα Φαντασία, φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο, μπράβο, μπράβο! Αυτές οι πρωτοβουλίες μας αναπτερώνουν και μας βάζουν σε εγρήγορση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είχα ακούσει ξανά για αυτόν τον συνεταιρισμό αλλά χαίρομαι ιδιαίτερα!! Τέτοιες προσπάθειες πρέπει να της επιβραβεύουμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή